Χειμωνιάτικες Ρίζες με Χταπόδι Φούρνου
Εδώ θα βρείτε συνταγή για Χειμωνιάτικες ρίζες (παντζάρι κίτρινο-κόκκινο, σελινόριζα, καρότα, φινόκιο) με Χταπόδι φούρνου & Eξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό. Μπείτε εδώ για περισσότερες συνταγές
- Έτοιμο σε
- Χρόνος Προετοιμασίας20 λεπτά
- 4
Υλικά
Για τις Χειμωνιάτικες Ρίζες
- 400 γρ παντζάρια κόκκινα
- 400 γρ παντζάρια κίτρινα
- 300 γρ καρότα καθαρισμένα
- 400 γρ σελινόριζα καθαρισμένη κομμένη σε 4 κομμάτια
- 400 γρ φινόκιο κομμένο στη μέση
- 50 γρ Eξαιρετικό Παρθένο ελαιόλαδο Άλτις παραδοσιακό
- Λαδόκολλες
- Αλουμινόχαρτο
- Χοντρό αλάτι για το ταψί
Για το Τελείωμα των Χειμωνιάτικων Ριζών που Ψήσαμε και Κόψαμε σε Κομμάτια
- 100 γρ Eξαιρετικό Παρθένο ελαιόλαδο Άλτις παραδοσιακό
- 100 γρ μηλόξυδο
- 100 γρ χαρουπομελο
- 5 γρ ξύσμα λεμόνι
- 10 γρ αλάτι
Για το Χταπόδι
- 1200-1400 γρ χταπόδι νωπό
- 200 γρ Eξαιρετικό Παρθένο ελαιόλαδο Άλτις παραδοσιακό
- 60 γρ μηλόξυδο
- 500 γρ ζωμό λαχανικών ανάλατο
- 5τεμ αστεροειδή γλυκάνισο
- 4 φύλλα δάφνης
- 15 γρ αλάτι
Για το Σερβίρισμα
- 1 κουταλιά της σούπας Eξαιρετικό Παρθένο ελαιόλαδο Άλτις παραδοσιακό
- Λίγες φύτρες αρακά ή baby ρόκα ή ό,τι άλλο έχετε
Εκτέλεση
Για τις Χειμωνιάτικες Ρίζες
- Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε κάθε λαδόκολλα και τυλίγουμε μία-μία την κάθε ρίζα ξεχωριστά. Στη συνέχεια, τυλίγουμε την κάθε μία και με αλουμινόχαρτο
- Βάζουμε τα «πακέτα» με τις ρίζες σε ένα ταψί στρωμένο με χοντρό αλάτι. Ψήνουμε στους 180°C για 1 ώρα
- Μόλις ψηθούν, αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και στη συνέχεια ξετυλίγουμε όλες τις ρίζες από το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και τις αφήνουμε να κρυώσουν
- Αφού κρυώσουν, κόβουμε τη σελινόριζα και τα καρότα σε ακανόνιστο σχήμα
- Καθαρίζουμε τα παντζάρια και τα κόβουμε σε κομμάτια, ενώ το φινόκιο το αφήνουμε όπως είναι.
Για το Τελείωμα των Χειμωνιάτικων Ριζών
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλες τις ρίζες
- Αλατίζουμε ελαφρώς και προσθέτουμε το ξύσμα
- Σβήνουμε με το μηλόξυδο και το χαρουπόμελο και αφήνουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να γλασάρει η σάλτσα
Για το Χταπόδι
- Αφαιρούμε από το χταπόδι την κουκούλα και βγάζουμε το δόντι
- Σε ένα ταψί βάζουμε το ελαιόλαδο, το μηλόξυδο, το ζωμό λαχανικών, τον αστεροειδή γλυκάνισο, τα φύλλα δάφνης, το αλάτι και το χταπόδι
- Ψήνουμε στους 180°C για 20 - 30 λεπτά. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το πάχος του χταποδιού και από το πόσο καλά γουλιασμένο είναι
- Μόλις είναι έτοιμο, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο
- Αφαιρούμε το χταπόδι και χαράζουμε τα πλοκάμια διαγώνια
- Αφαιρούμε τη δάφνη και τους αστεροειδείς γλυκάνισους. Μπορούμε να κρατήσουμε τα υγρά για να τα φτιάξουμε σάλτσα
- Αλείφουμε την επιφάνεια ενός σχαρωτού τηγανιού με ελαιόλαδο και ψήνουμε το χταπόδι μέχρι να πάρει χρώμα.
Σερβίρισμα
- Σερβίρουμε σε πιάτα τις ρίζες και από δίπλα τα πλοκάμια χταποδιού
- Περιχύνουμε με λίγη από τη σάλτσα από το χταπόδι
- Ραντίζουμε με ελαιόλαδο
- Στολίζουμε με λίγες φύτρες αρακά/ baby ρόκα ή ό,τι άλλο έχετε.