use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Χειμωνιάτικες Ρίζες με Χταπόδι Φούρνου

Εδώ θα βρείτε συνταγή για Χειμωνιάτικες ρίζες (παντζάρι κίτρινο-κόκκινο, σελινόριζα, καρότα, φινόκιο) με Χταπόδι φούρνου & Eξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό. Μπείτε εδώ για περισσότερες συνταγές
  • Έτοιμο σε1 ώρες 20 λεπτά
  • Χρόνος Προετοιμασίας20 λεπτά
  • 4
recipe image Χειμωνιάτικες Ρίζες (Παντζάρι Κίτρινο-Κόκκινο, Σελινόριζα, Καρότα, Φινόκιο) με Χταπόδι Φούρνου

Υλικά
 

Για τις Χειμωνιάτικες Ρίζες
  • 400 γρ παντζάρια κόκκινα
  • 400 γρ παντζάρια κίτρινα
  • 300 γρ καρότα καθαρισμένα
  • 400 γρ σελινόριζα καθαρισμένη κομμένη σε 4 κομμάτια
  • 400 γρ φινόκιο κομμένο στη μέση
  • 50 γρ Eξαιρετικό Παρθένο ελαιόλαδο Άλτις παραδοσιακό
  • Λαδόκολλες
  • Αλουμινόχαρτο
  • Χοντρό αλάτι για το ταψί
Για το Τελείωμα των Χειμωνιάτικων Ριζών που Ψήσαμε και Κόψαμε σε Κομμάτια
  • 100 γρ Eξαιρετικό Παρθένο ελαιόλαδο Άλτις παραδοσιακό
  • 100 γρ μηλόξυδο
  • 100 γρ χαρουπομελο
  • 5 γρ ξύσμα λεμόνι
  • 10 γρ αλάτι
Για το Χταπόδι
  • 1200-1400 γρ χταπόδι νωπό
  • 200 γρ Eξαιρετικό Παρθένο ελαιόλαδο Άλτις παραδοσιακό
  • 60 γρ μηλόξυδο
  • 500 γρ ζωμό λαχανικών ανάλατο
  • 5τεμ αστεροειδή γλυκάνισο
  • 4 φύλλα δάφνης
  • 15 γρ αλάτι
Για το Σερβίρισμα
  • 1 κουταλιά της σούπας Eξαιρετικό Παρθένο ελαιόλαδο Άλτις παραδοσιακό
  • Λίγες φύτρες αρακά ή baby ρόκα ή ό,τι άλλο έχετε

      Εκτέλεση

      Για τις Χειμωνιάτικες Ρίζες
      1. Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε κάθε λαδόκολλα και τυλίγουμε μία-μία την κάθε ρίζα ξεχωριστά. Στη συνέχεια, τυλίγουμε την κάθε μία και με αλουμινόχαρτο
      2. Βάζουμε τα «πακέτα» με τις ρίζες σε ένα ταψί στρωμένο με χοντρό αλάτι. Ψήνουμε στους 180°C για 1 ώρα
      3. Μόλις ψηθούν, αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και στη συνέχεια ξετυλίγουμε όλες τις ρίζες από το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και τις αφήνουμε να κρυώσουν
      4. Αφού κρυώσουν, κόβουμε τη σελινόριζα και τα καρότα σε ακανόνιστο σχήμα
      5. Καθαρίζουμε τα παντζάρια και τα κόβουμε σε κομμάτια, ενώ το φινόκιο το αφήνουμε όπως είναι.
      Για το Τελείωμα των Χειμωνιάτικων Ριζών
      1. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλες τις ρίζες
      2. Αλατίζουμε ελαφρώς και προσθέτουμε το ξύσμα
      3. Σβήνουμε με το μηλόξυδο και το χαρουπόμελο και αφήνουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να γλασάρει η σάλτσα
      Για το Χταπόδι
      1. Αφαιρούμε από το χταπόδι την κουκούλα και βγάζουμε το δόντι
      2. Σε ένα ταψί βάζουμε το ελαιόλαδο, το μηλόξυδο, το ζωμό λαχανικών, τον αστεροειδή γλυκάνισο, τα φύλλα δάφνης, το αλάτι και το χταπόδι
      3. Ψήνουμε στους 180°C για 20 - 30 λεπτά. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το πάχος του χταποδιού και από το πόσο καλά γουλιασμένο είναι
      4. Μόλις είναι έτοιμο, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο
      5. Αφαιρούμε το χταπόδι και χαράζουμε τα πλοκάμια διαγώνια
      6. Αφαιρούμε τη δάφνη και τους αστεροειδείς γλυκάνισους. Μπορούμε να κρατήσουμε τα υγρά για να τα φτιάξουμε σάλτσα
      7. Αλείφουμε την επιφάνεια ενός σχαρωτού τηγανιού με ελαιόλαδο και ψήνουμε το χταπόδι μέχρι να πάρει χρώμα.
      Σερβίρισμα
      1. Σερβίρουμε σε πιάτα τις ρίζες και από δίπλα τα πλοκάμια χταποδιού
      2. Περιχύνουμε με λίγη από τη σάλτσα από το χταπόδι
      3. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο
      4. Στολίζουμε με λίγες φύτρες αρακά/ baby ρόκα ή ό,τι άλλο έχετε.

      Χειμωνιάτικες Ρίζες (Παντζάρι Κίτρινο-Κόκκινο, Σελινόριζα, Καρότα, Φινόκιο) με Χταπόδι Φούρνου