Κοτόπουλο Μπαρδουνιώτικο (Λάκωμα Σπάρτης)
- Χρόνος Μαγειρέματος1 ώρες
- Χρόνος Προετοιμασίας20 λεπτά
- 4
Υλικά
ΣΥΝΤΑΓΗ
- 1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
- 4 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 100 ml Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Καλαμάτα
- 100 ml κόκκινο κρασί
- 1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
- ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 200 γρ. ντομάτες κονκασέ
- 300 ml. ζωμό κοτόπουλου
- 1 μικρό ξύλο κανέλλας
- 4 κόκκους μπαχάρι
- 200 γρ. κεφαλογραβιέρα σε κύβους
- 100 γρ. πράσινες ελιές
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
Εκτέλεση
ΣΥΝΤΑΓΗΣ
- Σ’ ένα τηγάνι σωτάρουμε τα κρεμμύδια σε φέτες με το μισό ελαιόλαδο για 5’.
- Σε βαθιά κατσαρόλα σωτάρουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο το κοτόπουλο και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσει καλά.
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και συνεχίζουμε να σωτάρουμε για 1-2 λεπτά, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τα μπαχαρικά.
- Προσθέτουμε τη ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το ζωμό, τα μπαχαρικά, τα σωταρισμένα κρεμμύδια, αλάτι και πιπέρι.
- Σιγοβράζουμε για 60 λεπτά, αποσύρουμε και προσθέτουμε το τυρί και τις ελιές.
- Το μπαρδουνιώτικο κοτόπουλο σερβίρεται με χυλοπίτες
- Μπορούμε να φτιάξουμε το φαγητό και σαν στιφάδο χρησιμοποιόντας κρεμμυδάκια για στιφάδο και όχι κρεμμύδια σε κομμένα σε φέτες
- Το φαγητό μπορεί αν φτιαχτεί και με κόκορα