Βιολογικό κοτόπουλο λεμονάτο με σταμναγκάθι
Δείτε εδώ συνταγή για βιολογικό κοτόπουλο με σταμναγκάθι & Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Χανιά Κρήτης. Εδώ θα βρείτε συνταγές για πεντανόστιμα πιάτα με ελαιόλαδο Άλτις.
Έτοιμο σε
Χρόνος Προετοιμασίας20 λεπτά
Μερίδες 4

Υλικά
- 100 γρ. Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Π.Γ.Ε. Χανιά Κρήτης
- 300 γρ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 20 γρ. αλάτι
- 500 γρ. κοτόπουλο κομμένο σε χοντρό καρέ
- 500 γρ. ζωμό λαχανικών ανάλατο
- 100 γρ. λευκό κρασί ξηρό
- 300 γρ. σταμναγκάθι
Για το αυγολέμονο
- 60 γρ. χυμό λεμόνι
- 4 αυγά
- 30 γρ. κορν φλάουρ
Για τη σύνθεση
- 10 γρ. άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
Στήσιμο του πιάτου ανά μερίδα
- Λίγο Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Π.Γ.Ε. Χανιά Κρήτης
- Βρώσιμα λουλούδια για στόλισμα ή οτιδήποτε φύλλο έχουμε
Εκτέλεση
- Κόβουμε το κοτόπουλο σε χοντρά καρέ
- Καθαρίζουμε το σταμναγκάθι και το μπλανσάρουμε σε αλατισμένο νερό για 3 λεπτά
- Στη συνέχεια, το κρυώνουμε σε νερό με πάγο και αφού κρυώσει, το σουρώνουμε
- Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κοτόπουλο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα
- Έπειτα, προσθέτουμε το αλάτι και σβήνουμε με το κρασί
- Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Αυξάνουμε τη θερμοκρασία
- Προσθέτουμε το μπλανσαρισμένο σταμναγκάθι -αφού το στραγγίσουμε καλά-
- Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά.
Για το αυγολέμονο
- Σε ένα μπολ βάζουμε μόνο το ασπράδι από το αυγό, ενώ τους κρόκους τους κρατάμε χωριστά σε άλλο μπολ
- Με ένα φουέ (αυγοδάρτης) ή μπιμερ (ραβδομπλέντερ) χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα
- Βάζουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κορν φλάουρ σιγά-σιγά, το χυμό λεμόνι και ανακατεύουμε.
Για την σύνθεση του πιάτου
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα με το φαγητό από τη φωτιά και με μια κουτάλα βάζουμε λίγα από τα υγρά της κατσαρόλας μέσα στο μπολ με τα αυγά και ανακατεύουμε καλά
- Υπολογίζουμε να βάλουμε τόσα υγρά ώστε το μπολ να πάρει μία καλή θερμοκρασία, προσέχοντας μη μας «κόψουν» τα αυγά
- Στη συνέχεια, βάζουμε την κατσαρόλα ξανά επάνω στη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το μείγμα από το μπολ
- Αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο. Ανακατεύουμε.
Για το σερβίρισμα
- Σερβίρουμε σε πιάτα και στολίζουμε με λίγα βρώσιμα λουλούδια
- Ραντίζουμε με λίγο Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Π.Γ.Ε. Χανιά Κρήτης.
