Μουσακάς
- Χρόνος Μαγειρέματος1 ώρες
- Χρόνος Προετοιμασίας1 ώρες
- 6
Υλικά
Για τον κιμά
- 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 3 ντομάτες
- 500 γρ. τοματοχυμό
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 3-4 κόκκους μπαχάρι
- 40ml Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Καλαμάτα
- 300 γρ. κεφαλοτύρι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
Για τα λαχανικά
- 1500 γρ. πατάτες
- 1000 γρ. μελιτζάνες
- 80ml Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Καλαμάτα
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
Για την κρέμα
- 1800 ml γάλα
- 85 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 40 γρ. κόρν φλάουρ
- 20ml Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Καλαμάτα
- 2 κρόκους αυγών
- Φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
- Αλάτι
Εκτέλεση
ΣΥΝΤΑΓΗΣ
- Σοτάρουμε τον κιμά με το ελαιόλαδο μέρι να ροδίσει, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για μερικά λεπτά ακόμη.
- Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες και τις προσθέτουμε στον κιμά, μαζί με τα μπαχαρικά, τον τοματοχυμό, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Κόβουμε σε λεπτές φέτες τις πατάτες και τις μελιτζάνες, τοποθετούμε σε δύο διαφορετικά ταψιά τα λαχανικά, τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
- Ψήνουμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες στο γκριλ μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Ετοιμάζουμε την κρέμα, βάζοντας το γάλα σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, το κόρν φλάουρ και αλάτι. Με σύρμα ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Αποσύρουμε και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, μοσχοκάρυδο και τους κρόκους.
- Σε μεγάλο ταψί στρώνουμε τις πατάτες και προσθέτουμε κεφαλοτύρι, στρώνουμε επάνω τους τον κιμά, συνεχίζουμε με κεφαλοτύρι, τις μελιτζάνες και κεφαλοτύρι.
- Καλύπτουμε με την κρέμα τον μουσακά, πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι και ψήνουμε στους 180ο C για 60 λεπτά.
- Αφήνουμε τον μουσακά να κρυώσει για 1-2 ώρες πριν σερβίρουμε.
- Μπορούμε να προσθέσουμε στον μουσακά και κολοκυθάκια