Νηστίσιμη Σουσαμόπιτα
- Χρόνος Μαγειρέματος1 ώρες
- Χρόνος Προετοιμασίας20 λεπτά
- 4
Υλικά
Για την σουσαμόπιτα
- 450 γρ. φύλλα κρούστας
- 150 γρ. σουσάμι αναποφλοίωτο
- 50 γρ. καρυδόψιχα, αλεσμένη
- 80 γρ. φρυγανιά τριμμένη
- 50 γρ. ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
- ½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σκόνη
- 150 ml Ελαιόλαδο Άλτις Κλασικό
Για το σιρόπι
- 400 γρ. ζάχαρη
- 300 ml. νερό
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 1 φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση
ΣΥΝΤΑΓΗΣ
- Απλώνουμε το σουσάμι σε δίσκο ψησίματος και το καβουρντίζουμε για 10’ στους 160ο C.
- Κατόπιν, όσο είναι ζεστό το αλέθουμε στον επεξεργαστή τροφίμων, το μεταφέρουμε σε μπολ για να ετοιμάσουμε τη γέμιση, προσθέτουμε το καρύδι, τη φρυγανιά, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.
- Σε ένα μέτριο ταψί στρώνουμε τρία φύλλα, πασπαλίζουμε με τη γέμιση και συνεχίζουμε σε κάθε φύλλο που στρώνουμε να πασπαλίζουμε με τη γέμιση, τελειώνουμε και κλείνουμε τη σουσαμόπιτα με τρία φύλλα.
- Χαράζουμε σε κομμάτια τη σουσαμόπιτα, χρησιμοποιώντας κοφτερό μαχαιράκι και επάνω από κάθε κομμάτι «καρφώνουμε» ένα μοσχοκάρφι.
- Σε ένα κατσαρολάκι «καίμε» το ελαιόλαδο και περιχύνουμε τη σουσαμόπιτα, φροντίζοντας να λαδώσουμε καλά όλη την πίτα και ψήνουμε 60’ στους 170ο C.
- Όσο ψήνεται η πίτα βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 5’και σιροπιάζουμε τη σουσαμόπιτα.
- Αφήνουμε μερικές ώρες να τραβήξει το σιρόπι και σερβίρουμε.
Μπορούμε να προσθέσουμε στο σιρόπι μέλι