use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Νηστίσιμη Σουσαμόπιτα

  • Χρόνος Μαγειρέματος1 ώρες
  • Χρόνος Προετοιμασίας20 λεπτά
  • 4
recipe image Νηστίσιμη Σουσαμόπιτα

Υλικά
 

Για την σουσαμόπιτα
  • 450 γρ. φύλλα κρούστας
  • 150 γρ. σουσάμι αναποφλοίωτο
  • 50 γρ. καρυδόψιχα, αλεσμένη
  • 80 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σκόνη
  • 150 ml Ελαιόλαδο Άλτις Κλασικό
Για το σιρόπι
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 300 ml. νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 φλούδα λεμονιού

      Εκτέλεση

      ΣΥΝΤΑΓΗΣ
      1. Απλώνουμε το σουσάμι σε δίσκο ψησίματος και το καβουρντίζουμε για 10’ στους 160ο C.
      2. Κατόπιν, όσο είναι ζεστό το αλέθουμε στον επεξεργαστή τροφίμων, το μεταφέρουμε σε μπολ για να ετοιμάσουμε τη γέμιση, προσθέτουμε το καρύδι, τη φρυγανιά, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.
      3. Σε ένα μέτριο ταψί στρώνουμε τρία φύλλα, πασπαλίζουμε με τη γέμιση και συνεχίζουμε σε κάθε φύλλο που στρώνουμε να πασπαλίζουμε με τη γέμιση, τελειώνουμε και κλείνουμε τη σουσαμόπιτα με τρία φύλλα.
      4. Χαράζουμε σε κομμάτια τη σουσαμόπιτα, χρησιμοποιώντας κοφτερό μαχαιράκι και επάνω από κάθε κομμάτι «καρφώνουμε» ένα μοσχοκάρφι.
      5. Σε ένα κατσαρολάκι «καίμε» το ελαιόλαδο και περιχύνουμε τη σουσαμόπιτα, φροντίζοντας να λαδώσουμε καλά όλη την πίτα και ψήνουμε 60’ στους 170ο C.
      6. Όσο ψήνεται η πίτα βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 5’και σιροπιάζουμε τη σουσαμόπιτα.
      7. Αφήνουμε μερικές ώρες να τραβήξει το σιρόπι και σερβίρουμε.
      Μπορούμε να προσθέσουμε στο σιρόπι μέλι