Παραδοσιακά μελομακάρονα
- Χρόνος Μαγειρέματος25 λεπτά
- Χρόνος Προετοιμασίας1 ώρες
- 50
Υλικά
Για τα μελομακάρονα
- 550 γρ. αλεύρι
- 50 γρ. καρυδόψιχα, αλεσμένη
- 300 ml Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Καλαμάτα
- 80 γρ. ζάχαρη
- 1000 ml. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- 1κουταλάκια του γλυκού baking powder
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
- ½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
Για το σιρόπι
- 350 γρ. μέλι
- 250 ml. νερό
- 150 γρ. ζάχαρη
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 2 φλούδες από πορτοκάλι και λεμόνι
Επιπλέον θα χρειαστούμε
- 100 γρ. καρυδόψιχα, χοντροκομμένη
Εκτέλεση
ΣΥΝΤΑΓΗΣ
- Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά για 2-3‘, προσθέτουμε το baking powder, τη σόδα, το χυμό πορτοκαλιού, την αλεσμένη καρυδόψιχα και το αλεύρι.
- Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια, αποφεύγοντας να ζυμώσουμε για αρκετή ώρα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.
- Πλάθουμε μελομακάρονα (25 γρ. το καθενα) και τα τοποθετούμε σε δίσκο ψησίματος, που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί, το ένα δίπλα στο άλλο αφήνοντας μικρό κενό.
- Ψήνουμε στους 180ο C για 22-25’.
- Όσο ψήνονται τα μελομακάρονα ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για 6-7’, ξαφρίζοντας τακτικά.
- Μελώνουμε τα μελομακάρονα τα βάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με καρυδόψιχα.
Μπορούμε να προσθέσουμε ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού