use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Παραδοσιακά μελομακάρονα

  • Χρόνος Μαγειρέματος25 λεπτά
  • Χρόνος Προετοιμασίας1 ώρες
  • 50
recipe image Παραδοσιακά μελομακάρονα

Υλικά
 

Για τα μελομακάρονα
  • 550 γρ. αλεύρι
  • 50 γρ. καρυδόψιχα, αλεσμένη
  • 300 ml Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Καλαμάτα
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 1000 ml. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • 1κουταλάκια του γλυκού baking powder
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
Για το σιρόπι
  • 350 γρ. μέλι
  • 250 ml. νερό
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 2 φλούδες από πορτοκάλι και λεμόνι
Επιπλέον θα χρειαστούμε
  • 100 γρ. καρυδόψιχα, χοντροκομμένη

      Εκτέλεση

      ΣΥΝΤΑΓΗΣ
      1. Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά για 2-3‘, προσθέτουμε το baking powder, τη σόδα, το χυμό πορτοκαλιού, την αλεσμένη καρυδόψιχα και το αλεύρι.
      2. Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια, αποφεύγοντας να ζυμώσουμε για αρκετή ώρα.
      3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.
      4. Πλάθουμε μελομακάρονα (25 γρ. το καθενα) και τα τοποθετούμε σε δίσκο ψησίματος, που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί, το ένα δίπλα στο άλλο αφήνοντας μικρό κενό.
      5. Ψήνουμε στους 180ο C για 22-25’.
      6. Όσο ψήνονται τα μελομακάρονα ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για 6-7’, ξαφρίζοντας τακτικά.
      7. Μελώνουμε τα μελομακάρονα τα βάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με καρυδόψιχα.
      Μπορούμε να προσθέσουμε ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού