Ριγκατόνι με Ελαιόλαδο, Μπούκοβο και Καραβίδες
Συνταγή για rigattoni al olio με ελαιόλαδο Άλτις και μπούκοβο με καραβίδες, από τον chef Λευτέρη Λαζάρου
- Έτοιμο σε
- Χρόνος Προετοιμασίας20 λεπτά
- 4
Υλικά
- Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Π.Γ.Ε Χανιά
- 400 γραμ rigattoni
- 2 γραμ μπούκοβο
- 100 γραμ φρέσκια ντομάτα κομμένη σε ψιλό καρέ
- 10 γραμ σκόρδο ψιλοκομμένο
- 60 γραμ Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Π.Γ.Ε Χανιά
- 3 γραμ αλάτι
- 1 γραμ πιπέρι
- 120 γραμ πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε μικρό καρέ
- 1000 γραμ καραβίδες
- 100 γραμ ζωμό λαχανικών
- 10 γραμ μαϊντανό
Εκτέλεση
Προετοιμασία για τα Ζυμαρικά
- Σε αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε τα ζυμαρικά και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά. (Θέλουμε να είναι λίγο άγουρα).
- Τα κρυώνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.
- Τα στραγγίζουμε, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε ελαφρώς.
Οδηγίες για τις Καραβίδες
- Τραβάμε το κεφάλι ψηλά, πιέζουμε τα κεφάλια(κάνει «κράτς»), και ελευθερώνουμε την καραβίδα. Τα κεφάλια τα κρατάμε για στόλισμα.
Προετοιμασία για τις Καραβίδες
- Σε αλατισμένο νερό που βράζει σε μια κατσαρόλα, αχνίζουμε τις καραβίδες για 5-8 λεπτά. Ο χρόνος που αχνίζουμε εξαρτάται από το μέγεθος της καραβίδας.
- Αφαιρούμε τις καραβίδες από την κατσαρόλα και τις κρυώνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό για να σταματήσουμε το βρασμό.
Για το Τελείωμα
- Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και πιέζουμε τα κεφάλια από τις καραβίδες για να βγάλουν τα υγρά τους. Ανάβουμε τη φωτιά
- Προσθέτουμε την πιπεριά Φλωρίνης, την ντομάτα, το μισό σκόρδο, το μπούκοβο (όσο νομίζετε ότι αντέχετε) και τα αφήνουμε μέχρι να σοταριστούν τα λαχανικά για 2-3 λεπτά.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, το υπόλοιπο σκόρδο, τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε με τη βοήθεια μιας μεγάλης κουτάλας.
- Προσθέτουμε τις καραβίδες, το αλάτι και προαιρετικά το πιπέρι εάν προτιμάτε τα καυτερά και τα αφήνουμε στη φωτιά για 3 λεπτά.
Στήσιμο Πιάτου
- Μοιράζουμε το φαγητό σε 4 πιάτα.
- Στη σάλτσα που έχει περισσέψει στο τηγάνι, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και λίγο μαϊντανό και τη ρίχνουμε πάνω από τα πιάτα.
- Στολίζουμε με ένα κεφάλι καραβίδας σε κάθε πιάτο.
Συμβουλές για τα υλικά
1. Όταν αγοράζετε καραβίδες θα προσέχετε το σημείο που χωρίζεται το κεφάλι από το σώμα, εκεί που ανοίγει να είναι ολόλευκο. Εάν καφετίζει σημαίνει ότι η καραβίδα έχει χτυπηθεί.
2. Προτιμάμε μια καραβίδα που μπορεί να καφετίζει ελαφρώς, παρά να τις έχουν ρίξει φάρμακο για να παραμείνει λευκή.