Ριζότο με Κολοκυθοανθούς με Ελαιόλαδο Αρωματισμένο με Άνηθο
Συνταγή για ριζότο με κολοκυθοανθούς με ελαιόλαδο αρωματισμένο με άνηθο και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό, από τον chef Λευτέρη Λαζάρου.
- Έτοιμο σε
- Χρόνος Προετοιμασίας20 λεπτά
- 4
Υλικά
Για το Ριζότο
- 200 γρ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 100 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό
- 3 γρ. θυμάρι ψιλοκομμένο
- 300 γρ. ρύζι καρολίνα
- 100 γρ. κολοκύθι κομμένο σε μικρό καρέ
- 150 γρ. κολοκυθοανθούς κομμένους στη μέση
- 1100 γρ. ζωμό λαχανικών ανάλατο
- 50 γρ. πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε μικρό καρέ
- 50 γρ. κολοκυθόσπορους
- 100 γρ. κρασί λευκό ξηρό
- 10 γρ. αλάτι
- 1 γρ. πιπέρι
Για το Λάδι Άνηθο
- 100 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό
- 50 γρ. άνηθο (μόνο τα φύλλα)
Για το Σερβίρισμα ανά Μερίδα
- 5 γρ. λάδι άνηθου
- Λίγο σγουρό μαϊντανό
- 30 γρ. γιαούρτι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Για το Ριζότο
- Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε την πιπεριά Φλωρίνης, το κολοκύθι και τα σοτάρουμε και αυτά για 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε να πάρει θερμοκρασία.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε τους κολοκυθόσπορους, το ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να τραβήξει τα υγρά του ανακατεύοντας συνέχεια για να μην κολλήσει.
- Μόλις είναι έτοιμο αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το θυμάρι, τους κολοκυθοανθούς (αφού πρώτα αφαιρέσουμε τα χοντρά κομμάτια τους), το αλάτι και το πιπέρι.
Για το Λάδι Άνηθου
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ελαφρώς το ελαιόλαδο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και βάζουμε τον άνηθο. Το αφήνουμε για 10 λεπτά.
- Στη συνέχεια, βάζουμε το μίγμα σε ένα μπλέντερ και το πολτοποιούμε για να πρασινίσει το λάδι από τη χλωροφύλλη του άνηθου.
Σερβίρισμα
- Σε ένα πιάτο τοποθετούμε ένα στρογγυλό τσέρκι και γεμίζουμε με το ριζότο.
- Ραντίζουμε με 5 γρ. λάδι άνηθου από επάνω και στολίζουμε με λίγα φύλλα σγουρού μαϊντανού.
- Αφαιρούμε το τσέρκι.
- Εάν θέλουμε μπορούμε να σερβίρουμε από επάνω και το γιαούρτι που του δίνει μια όμορφη οξύτητα.