Φιλέτο Κολιός στο Φούρνο με Σαλάτα Φινόκιο
Δείτε εδώ συνταγή για φιλέτο κολιού στο φούρνο με σαλάτα φινόκιο & Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Π.Γ.Ε Χανιά. Εδώ θα βρείτε συνταγές για πεντανόστιμα πιάτα με ελαιόλαδο Άλτις.
- Έτοιμο σε
- Χρόνος Προετοιμασίας1 ώρες
- 2
Υλικά
Για το Ψάρι
- 50 γρ. Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Π.Γ.Ε Χανιά
- 300 γρ. φιλέτο κολιός
- 1 γρ. εστραγκόν ξερό
- 10 γρ. χυμό λεμόνι
- 10 γρ. μάραθο φρέσκο ψιλοκομμένο
- 100 γρ. ζωμό λαχανικών ανάλατο
- 15 γρ. πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε μικρό καρέ
- 5 γρ. αλάτι
- 5 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο
Για τη Σαλάτα Φινόκιο
- 20 γρ. Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Π.Γ.Ε Χανιά
- 100 γρ. φινόκιο (μαραθόριζα) κομμένο στο μαντολίνο σε ψιλές φέτες
- 2 γρ. ξύσμα λάιμ
- 2 γρ. αλάτι
- 30 γρ. ρόδι
- 10 γρ. χυμό λεμόνι
- 100 γρ. χυμό πορτοκάλι
- 5 γρ. μάραθο φρέσκο ψιλοκομμένο
Στήσιμο Πιάτου ανά Μερίδα
- Μερικές σταγόνες Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Π.Γ.Ε Χανιά
- Λίγες φύτρες ή οποιοδήποτε βρώσιμο φύλλο έχουμε για στόλισμα
Εκτέλεση
Για το Ψάρι
- Φιλετάρουμε τον κολιό χαράζοντας λοξά με το μαχαίρι και καθαρίζουμε τα κόκκαλα
- Σημείωση: μπορούμε να κρατήσουμε τα κόκκαλα, για να κάνουμε κάποιο ζωμό
- Σε ένα ταψί βάζουμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμόνι, την πιπεριά, το εστραγκόν, το μάραθο, το ζωμό λαχανικών, το αλάτι, το σκόρδο και τα ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τα φιλέτα ψαριού και τα βρέχουμε με τα υγρά και από τις δύο πλευρές.
- Τα τοποθετούμε με το δέρμα προς τα κάτω και τα βάζουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά.
- Μόλις είναι έτοιμα, αφαιρούμε από το φούρνο.
Για τη Σαλάτα Φινόκιο
- Καθαρίζουμε το φινόκιο και το κόβουμε σε λεπτές φέτες με ένα μαντολίνο, αλλιώς με ένα πολύ καλό μαχαίρι
- Σε μια μπασίνα βάζουμε το πορτοκάλι, το φινόκιο, το λεμόνι, το αλάτι και ανακατεύουμε
- Πιέζουμε όσο πιο καλά μπορούμε, για να μαριναριστεί το φινόκιο και να μαλακώσει μέσα στο όξινο μείγμα
- Προσθέτουμε το ξύσμα, το μάραθο, το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Π.Γ.Ε Χανιά και το ρόδι και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε ξανά
- Αφήνουμε να μαριναριστεί ελαφρώς για 30-40 λεπτά.
Σερβίρισμα
- Στήνουμε με ένα τσέρκι τη σαλάτα φινόκιο στο πιάτο και γύρω-γύρω βάζουμε τα φιλέτα του κολιού. Στολίζουμε με λίγες φύτρες και ραντίζουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο.
Σημείωση
- Η συνταγή είναι για 2 άτομα και μπορεί να σερβιριστεί είτε σε 2 πιάτα είτε σε πιατέλα στο κέντρο του τραπεζιού
- Εάν θέλετε να ετοιμάσετε τη συνταγή για 4 ή παραπάνω άτομα μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα.