Γίγαντες πλακί
- Χρόνος Μαγειρέματος1 ώρες
- Χρόνος Προετοιμασίας8 ώρες
- 4
Υλικά
ΣΥΝΤΑΓΗ
- 500 gr. φασόλια γίγαντες
- 1 κρεμμύδι ξερό χοντροκομμένο
- 3 πράσα κομμένα σε ροδέλες
- 2 πιπεριές φλωρίνης ψητές κομμένες
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 200 ml. Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Χανιά Κρήτη
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ
- 1 φύλλο δάφνης
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
- Πάπρικα
Εκτέλεση
ΣΥΝΤΑΓΗΣ
- Μουσκεύουμε τα φασόλια σε χλιαρό νερό για 8 ώρες ή όλο το βράδυ.
- Βράζουμε τους γίγαντες σε άφθονο νερό με το φύλλο δάφνης και το κρεμμύδι μέχρι να χυλώσουν και να μαλακώσουν, αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό.
- Μόλις βράσουν οι γίγαντες τους στραγγίζουμε και τους βάζουμε σε μεγάλο ταψί.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
- Σωτάρουμε με λίγο από το ελαιόλαδο όλα τα λαχανικά για 5 λεπτά, προσθέτουμε την ντομάτα τον πελτέ, τις πιπεριές, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Τέλος ρίχνουμε το ελαιόλαδο και 600 ml. νερό.
- Μόλις η σάλτσα πάρει 2-3 βράσεις περιχύνουμε τα φασόλια και ψήνουμε στους 180°C μέχρι να δέσει η σάλτσα και να χυλώσουν, περίπου 1 ώρα και σερβίρουμε.
- Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο μπούκοβο, αν μας αρέσουν οι πικάντικες γεύσεις