use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Γίγαντες πλακί

  • Χρόνος Μαγειρέματος1 ώρες
  • Χρόνος Προετοιμασίας8 ώρες
  • 4
recipe image Γίγαντες πλακί

Υλικά
 

ΣΥΝΤΑΓΗ
  • 500 gr. φασόλια γίγαντες
  • 1 κρεμμύδι ξερό χοντροκομμένο
  • 3 πράσα κομμένα σε ροδέλες
  • 2 πιπεριές φλωρίνης ψητές κομμένες
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 200 ml. Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Χανιά Κρήτη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι
  • Πάπρικα

      Εκτέλεση

      ΣΥΝΤΑΓΗΣ
      1. Μουσκεύουμε τα φασόλια σε χλιαρό νερό για 8 ώρες ή όλο το βράδυ.
      2. Βράζουμε τους γίγαντες σε άφθονο νερό με το φύλλο δάφνης και το κρεμμύδι μέχρι να χυλώσουν και να μαλακώσουν, αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό.
      3. Μόλις βράσουν οι γίγαντες τους στραγγίζουμε και τους βάζουμε σε μεγάλο ταψί.
      4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
      5. Σωτάρουμε με λίγο από το ελαιόλαδο όλα τα λαχανικά για 5 λεπτά, προσθέτουμε την ντομάτα τον πελτέ, τις πιπεριές, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Τέλος ρίχνουμε το ελαιόλαδο και 600 ml. νερό.
      6. Μόλις η σάλτσα πάρει 2-3 βράσεις περιχύνουμε τα φασόλια και ψήνουμε στους 180°C μέχρι να δέσει η σάλτσα και να χυλώσουν, περίπου 1 ώρα και σερβίρουμε.
      - Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο μπούκοβο, αν μας αρέσουν οι πικάντικες γεύσεις