Φρέσκος Αρακάς με Ψητό Σολομό και Φινόκιο
Συνταγή για φρέσκο αρακά με ψητό σολομό, φινόκιο και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις, από τον chef Λευτέρη Λαζάρου.
- Έτοιμο σε
- Χρόνος Προετοιμασίας20 λεπτά
- 4
Υλικά
Για τον Αρακά
- 500γρ. φρέσκο αρακά
- 100γρ. Εξ. Παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Π.Γ.Ε Χανιά
- 300 γρ. κρεμμύδι ξερό κομμένο σε μισές φέτες
- 200 γρ. φινόκιο κομμένο σε μισές φέτες
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 100 γρ. λευκό ξηρό κρασί
- 350 γρ. ζωμό λαχανικών ανάλατο
- 250 γρ. ντομάτα κονκασέ (κονσέρβα)
- 50 γρ. πελτέ ντομάτας
- 5 γρ. θυμάρι ψιλοκομμένο
- 100 γρ. κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο
- 10 γρ. άνηθο ψιλοκομμένο
- 13 γρ. αλάτι
- 1 γρ. πιπέρι
Για τον Σολομό
- 500 γρ. φιλέτο σολομού κομμένο σε 4 κομμάτια
- 50 γρ. Εξ. Παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Π.Γ.Ε Χανιά
- 5 γρ. αλάτι
Για το Σερβίρισμα
- 5 γρ. Εξ. Παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Π.Γ.Ε Χανιά
- Λίγα κλωναράκια θυμάρι
Εκτέλεση
Για τον Αρακά
- Καθαρίζουμε τον αρακά
- Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο και το φινόκιο μέχρι να μαραθούν
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τον αρακά και ανακατεύουμε
- Διαλύουμε τον πελτέ μέσα στο κρασί και στη συνέχεια το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα
- Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ
- Έπειτα, προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, την ντομάτα κονκασέ, το αλάτι, το πιπέρι και αφήνουμε να βράσει για 15-20 λεπτά για να μελώσει
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το θυμάρι, το φρέσκο κρεμμύδι, τον άνηθο
- Ανακατεύουμε καλά
Για τον Σολομό
- Σε ένα ταψί βάζουμε τα φιλέτα σολομού τα οποία τα λαδώνουμε και τα αλατίζουμε και από τις δύο πλευρές
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά με το δέρμα από επάνω
- Το γυρνάμε από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για άλλα 2 λεπτά
Σερβίρισμα
- Σερβίρουμε σε πιάτα τον αρακά και από πάνω βάζουμε τα κομμάτια του σολομού
- Στολίζουμε με λίγα κλωναράκια θυμάρι
- Ραντίζουμε με 5 γρ. ελαιόλαδο