Ψαρόσουπα Κοκκινιστή με Ντομάτα
Συνταγή για ψαρόσουπα κοκκινιστή με ντομάτα & Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό, από τον chef Λευτέρη Λαζάρου. Μπες εδώ για περισσότερες συνταγές.
- Έτοιμο σε
- Χρόνος Προετοιμασίας30 λεπτά
- 6
Υλικά
Για το Ζωμό Ψαριού
- 2 κιλά βραστόψαρα καθαρισμένα
- 3 λίτρα νερό
Για την Ψαρόσουπα
- 200 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό
- 150 γρ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 150 γρ. καρότα κομμένο σε ρεδέλα
- 500 γρ. πατάτες κομμένες σε μέτρια κυβάκια
- 150 γρ. πράσο κομμένο σε ροδέλα
- 150 γρ. σέλερι κομμένο σε μέτριο καρέ
- 150 γρ. φινόκιο κομμένο σε μισή φέτα
- 600 γρ. ντομάτες φρέσκιες κομμένες στα 4
- 50 γρ. πελτέ ντομάτας
- Ζωμό ψαριού που φτιάξαμε
- 100 γρ. κρασί λευκό ξηρό
- Μια πρέζα κρόκο Κοζάνης
- 20 γρ αλάτι
- 1 γρ. πιπέρι
- 40γρ. χυμό λεμόνι
Για το Σερβίρισμα ανά μερίδα
- 250 γρ. ψαρόσουπα
- 50 γρ. ψαχνό ψαριού
- 20 γρ. ντομάτα φρέσκια κομμένη σε καρέ
- 5 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις παραδοσιακό
- Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για τον Ζωμό
- Σε μια κατσαρόλα με νερό βάζουμε τα βραστόψαρα μαζί με τη δάφνη να σιγοβράζουν
- Ξαφρίζουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα
- Μόλις βράσουν τα ψάρια τα απλώνουμε σε ένα ταψί να κρυώσουν
- Μόλις κρυώσουν τα ξεψαχνίζουμε και τα κρατάμε για το σερβίρισμα
- Αφήνουμε να βράσει ο ζωμός με τα κόκαλα και σουρώνουμε με μια λεπτή σίτα
- Κρατάμε το ζωμό στην άκρη
Για την Ψαρόσουπα
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί
- Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, τις πατάτες, το πράσο, το σέλερυ, το φινόκιο και τα αφήνουμε μέχρι να μαλακώσουν
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις ντομάτες
- Αραιώνουμε τον πελτέ με λίγο από το κρασί και σβήνουμε τα λαχανικά μαζί με το υπόλοιπο κρασί
- Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά
- Προσθέτουμε το ζωμό που έχουμε φιλτράρει
- Στη συνέχεια, μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας μαζί με το ζωμό σε ένα μπλέντερ ή μίξερ και πολτοποιούμε. Μπορεί να χρειαστεί να πολτοποιήσετε σε αρκετές δόσεις. Καλό είναι να έχει κρυώσει η σούπα σας όταν θα πάτε να τη χτυπήσετε σε μούλτι, διότι μπορεί να ανοίξει και να καείτε
- Έπειτα, φιλτράρουμε τη σούπα που πολτοποιήσαμε από μια σίτα (εταμιν) και την αφήνουμε να πάρει μια βράση
- Μόλις πάρει μια βράση, προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το λεμόνι και τον κρόκο Κοζάνης.
Για το Σερβίρισμα
- Σε ένα πιάτο σερβίρουμε 50γρ. ψαχνό από το ψαρί που κρατήσαμε στην άκρη και περιχύνουμε με την ψαρόσουπα
- Στολίζουμε με 20 γρ. ντομάτα καρέ
- Ραντίζουμε με 5 γρ. ελαιόλαδο και ρίχνουμε λίγο πιπέρι φρεσκοτριμμένο.