Ψάρι Ψητό στο Φούρνο με Ελαιόλαδο και Σταμναγκάθι
Συνταγή για ψάρι ψητό στο φούρνο με ελαιόλαδο και σταμναγκάθι, από τον chef Λευτέρη Λαζάρου.
Έτοιμο σε
Χρόνος Προετοιμασίας20 λεπτά
2

Υλικά
Για τα Ψάρια
- 1 κιλό λιθρίνια καθαρισμένα
- 200 γραμ ζωμό λαχανικών ανάλατο
- 50 γραμ χυμό λεμόνι
- 100 γραμ Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Π.Γ.Ε Χανιά
- 7 γραμ αλάτι
Για το Σταμναγκάθι
- 250 γραμ σταμναγκάθι μπλανσαρισμένο
- 100 γραμ φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 100 γραμ φρέσκια ντομάτα κομμένη σε μικρό καρέ
- 3 γραμ ξύσμα λεμόνι
- 3 γραμ αλάτι
- 0,5 γραμ πιπέρι
- 80 γραμ Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Π.Γ.Ε Χανιά
Εκτέλεση
Για τα Ψάρια
- Χαράζουμε τα λιθρίνια από το κεφάλι προς την ουρά.
- Σε ένα ταψί βάζουμε το ελαιόλαδο, το ζωμό λαχανικών, το χυμό λεμόνι, το αλάτι, τα ψάρια και τα γυρίζουμε μέσα στα υγρά. Αλατίζουμε και από την πάνω πλευρά τα ψάρια.
- Τοποθετούμε το ταψί ψηλά και τα βάζουμε στο γκριλ στους 200 βαθμούς για 20-25 λεπτά.
- Γυρίζουμε με προσοχή τα ψάρια και τα ξανά βάζουμε να ψηθούν και από την άλλη πλευρά για 10-12 λεπτά για να αποκτήσουν ωραίο χρώμα.
- Αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο.
- Μόλις βγάλουμε τα ψάρια από το ταψί, ρίχνουμε τα υγρά στο μούλτι και τα χτυπάμε. Τα κρατάμε για το σερβίρισμα.
Για το Σταμναγκάθι
- Έχουμε μπλανσάρει το σταμναγκάθι.
- Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το φρέσκο κρεμμύδι με την ντομάτα.
- Προσθέτουμε το ξύσμα λεμόνι, το αλάτι, το πιπέρι, και λίγο ελαιόλαδο από επάνω.
- Προσθέτουμε το σταμναγκάθι, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
Στήσιμο Πιάτου
- Σερβίρουμε σε πιάτα το σταμναγκάθι και από δίπλα τα λιθρίνια.
- Περιχύνουμε με τα υγρά από το ταψί που χτυπήσαμε πάνω από τα ψάρια.
